Zpeněžujte své Blogy a Gadgety: Tipy pro Experty na SEO, Sociální Sítě a Affiliate Marketing

Soukromí, jak se bránit před Googlem


Soukromí, jak se bránit před Googlem

Jedním z hlavních důvodů úspěchu Google je to nepochybně bohatost nabídky služeb, které poskytuje každému uživateli internetu. V průběhu let vyhledávač, který v roce 1997 vytvořili dva studenti ze Stanfordu Sergey Brin a Larry Page, postupně implementoval a zvýšil počet dostupných funkcí, pokud je majitel účtu Google, který uživatelům poskytuje inovativní, užitečné (Gmail, Disk Google a Fotky Google, abychom jmenovali tři) a především bezplatné služby.

Abych byl upřímný, právě zmíněné služby (a všechny ostatní zpřístupněné Big G) nejsou zrovna zadarmo. V podmínkách používání služby, které mají být přijaty při vytváření účtu Google, se předpokládá, že společnost Google může používat a sdílet všechny osobní údaje uživatele pro sledování reklamy a dalších služeb. připojeno k používání webu obecně. Různé Gmail, YouTube, Google Maps a samotný Android lze zkrátka používat zdarma, pokud platíteprozradíte kousek svého soukromí.

Historie vyhledávání pomocí Historie Google

Navzdory všemu zůstává Google vyhledávačem (podle mnohých tím nejlepším na trhu) a jeho velkou součástí podnikání je stále založen na vyhledáváních, která uživatelé provádějí ze čtyř koutů zeměkoule. Důvod je prostý: sledováním trendů vyhledávání je možné zároveň dešifrovat, jaké jsou trendy na trhu a tato data dále prodávat reklamním společnostem na inzeráty. ad hoc. Přístupem do historie vyhledávání Historie Google je možné si prohlédnout vyhledávání provedená za posledních pět let a vše doprovázet data a statistiky. Uživatel může filtrovat informace podle obrázků, map, zpráv a dalších kategorií nebo se rozhodnout pro smazání dotaz výzkumu, který si raději nechává pro sebe. Google má však přístup ke všem těmto informacím z již zmíněných důvodů.

Číst:  Vyhněte se dopravním zácpám s Waze a ušetřete na ceně benzínu

Které zařízení

Stejně jako jakýkoli jiný webový účet lze i účet Google používat na více zařízeních, a to i současně. Funkce, která vám na jedné straně umožňuje přístup k vašim e-mailům a souborům odkudkoli na světě, na druhé straně může způsobit zmatek: pokud si nezapomenete zavřít svůj profil na nechráněném počítači, můžete vaše osobní údaje jsou ohroženy. Google však stránku zpřístupňuje Nedávno použitá zařízenídíky kterému máte přístup k seznamu počítačů, chytrých telefonů a tabletů, ze kterých jste přistupovali ke svému účtu Big G. A pokud si všimnete něčeho neobvyklého, zakročte a vyhněte se nebezpečnému krvácení informací a dat.

Jaká data

Nastavení reklam

Jak již bylo zmíněno, údaje z vyhledávání a dalších činností prováděných s osobním účtem jsou nezbytné k tomu, aby Google vytvořil uživatelský profil, který co nejvíce odpovídá skutečnosti. Takto zpracovaná data jsou následně využívána v komerční a především reklamní oblasti. Dej jí Nastavení reklam je možné zobrazit váš profil generovaný společností Google a rozhodnout se, která data zachovat a která smazat profilování méně přesné. Pokud si přejete, můžete také zcela zakázat zobrazování reklam na základě vašich osobních údajů. Nevyloučíte tak reklamu z webu, ale lépe ochráníte své soukromí.

Která místa

Historie polohy

Ne každý to ví, ale jejich smartphone Android – mobilní operační systém vyvinutý v tajných místnostech Googleplex – má zlozvyk k odesílání georeferenčních informací Pozadí, aniž by si to uživatel uvědomoval. Tímto způsobem je Google schopen sledovat každý náš pohyb – autem, vlakem, letadlem, pěšky nebo na kole – a vytvořit historii našich pohybů. Přístupem k historie polohy budete moci sledovat svůj pohyb – alespoň ten zaznamenaný – a rozhodnout se, zda jej smažete nebo ponecháte. Chcete-li však funkci deaktivovat, budete potřebovat přístup k Nastavení Google na smartphonu nebo tabletu Android stiskněte Geolokace a následně Historie polohy Google. Zde bude možné zkontrolovat seznam zařízení, která shromažďují data, a rozhodnout se, zda autorizaci udělí nebo ji odeberou.

Číst:  180 dní příspěvků od pouhých 6 kusů [Content Recycling Guide]

Jaká oprávnění účtu

Oprávnění účtu

Aby nedošlo k vytvoření nového účtu, je někdy vhodnější přistupovat k webovým službám pomocí přihlašovacích údajů stávajících účtů, jako je například Google nebo Facebook. Jistě pohodlné, ale málokdo ví, že tímto způsobem dále ohrožujete své soukromí: udělením autorizace ve skutečnosti dáváte správcům těchto aplikací a služeb možnost přístupu k vašim osobním údajům. Přístupem k Aplikace propojené s vaším účtem budete moci zkontrolovat seznam zařízení a služeb připojených k vašemu účtu Google a v případě potřeby odvolat autorizaci.

Záloha

Export dat Google

Pokud se rozhodnete, že hra – přístup ke službám Google – nestojí za riziko – vaše data a vaše soukromí – můžete se vždy rozhodnout smazat účet a všechna drahocenná data, která obsahuje. Předtím však může být užitečné stáhnout si databázi osobních údajů na serverech Google. Můžete to udělat pomocí služby Export dat Googlekterý se postará o vyhledání všech informací (nebo jen těch, které nás zajímají) a vytvoření komprimovaného souboru ke stažení.

Osobní účet Google

Osobní účet Google

V květnu 2015 Google spustil sekci Můj účet ad hoc věnované soukromí a ochraně uživatelů. Odtud můžete přistupovat k historii svých dat, kontrolovat, jak Big G používá svá data, a vše spravovat jednoduchým a intuitivním způsobem. Dostanete odpovědi na nejčastější otázky a pochybnosti, získáte přístup k centralizovanému ovládacímu panelu, ze kterého můžete spravovat své soukromí a mnoho dalšího.

Blokovat sledování e-mailů

sledování e-mailů

Málokdo to ví, ale existuje trik, který vám dá vědět, zda příjemce e-mailu skutečně otevřel a kolikrát tak učinil. Technika znalosti těchto informací se nazývá sledování pixelů a je dobře známý ve společnostech specializujících se na e-mailový marketing.

Na Gmailu je to možné blokovat sledování e-mailů změnou jednoduché možnosti v nastavení e-mailového účtu. Musíte jít do Nastavení a zaškrtnout “Před prohlížením externích obrázků se zeptejte” se nachází vedle položky “Obrázky”. Pro aktivaci změny klikněte na “Uložit změny” v dolní části stránky.

Číst:  Vrácení peněz v obchodě PlayStation Store: jak je získat

Blokovat nahrávání audio vyhledávání

audio nahrávky

Google Assistant je to hlasový asistent společnosti Big G přítomný na všech chytrých telefonech Android a na mnoha domácích asistentech. Google, stejně jako jiné společnosti, které vytvořily osobního asistenta, zaznamenává všechny požadavky uživatelů a ukládá je na své servery. Google vysvětlil, že hlasové vyhledávání se ukládá, aby se zlepšila kvalita služeb nabízených společností.

Pokud vás vysvětlení nepřesvědčí, můžete zablokovat Google v nahrávání hlasových vyhledávání. Musíte se přihlásit ke svému osobnímu účtu, klikněte na “Data a personalizace“přítomný v pravém menu a poté na”Řečová a zvuková aktivitaV tomto okamžiku se otevře nová stránka a musíte funkci deaktivovat.

Smazat nákupy

odstranit získané

Mezi mnoha informacemi, které Google se podaří dostat na naše online aktivity jsou tam i ty na nákupy uskutečněné online. Pokud například používáme adresu Gmail k nákupu v e-shopu, pokaždé nám do schránky přijde potvrzovací e-mail. A z této zprávy je Google schopen extrapolovat informace o online nákupech a uložit je na náš osobní účet.

Chcete-li zrušit nákup, musíte se přihlásit do svého osobního profilu Google a stisknout “Platby a předplatné” v levém menu a otevře se obrazovka se souhrnem všeho, co jste nakoupili online. Kliknutím na název jedné ze zakoupených položek se otevře souhrnný list a stiskněte Odebrat nákup bude možné smazat produkt z vašeho účtu Google.

Jste si jisti, že skutečně chráníte svá data a připojená zařízení online? Stáhněte si naši bezplatnou e-knihu a naučte se triky a tipy, jak zvýšit tu vaši zabezpečení sítě.

Od společnosti Cultur-e